GÜNCEL Haber Girişi : 04 Ekim 2008 16:10

CHP'li Başkan İmamı gönderdi.

CHP'li Başkan İmamı gönderdi.
Bir cafeye düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden iş adamı İbrahim Çiftçi'nin İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinde yaptırdığı külliyede imam tatsızlığı yaşandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen talep üzerine külliyenin içinde yer alan mescide imam atadı. Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener, "Burası ibadethane değil, kültür merkezi" diyerek, belediye kontrolündeki mescide atanan imamı kabul etmedi. Diyanet, bu gelişme üzerine din görevlisini başka bir camiye atadı.

Müftülük çalışanlarının verdiği bilgiye göre imam ataması, külliyeye ziyarete gelen vatandaşların talebi üzerine gerçekleşti. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen ziyaretçiler, cami şeklinde dizayn edilen mescit için defalarca imam talep etti. Vatandaşların isteği, ilçe ve il müftülüğünün yazışmalarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na kadar ulaştı. Diyanet, Ahmet Arık'ı 1 Eylül 2008 tarihinde mescide imam olarak atadı. Külliyeye gelen Arık, mescidin anahtarı kendisine teslim edilmeyince hayal kırıklığı yaşadı. Arık, şu bilgileri verdi: "Teravih namazı kılınacak diye Birgi'ye pazar günü gittim. Görevli geldiğimi anlatıp ibadethanenin anahtarlarını istedim. Görevliler sevindiler, ancak kendilerine talimat verildiğini belirterek, beni başkana gönderdiler. Başkanın makamına çıktım, durumu anlattım. İlçe müftüsüyle görüşeceğini söyleyerek, beni gönderdi. Müftülük daha sonra beni Emirli Köyü Akçeşme Mahallesi'nde görevlendirdi."

Mescidin yapımında emeği geçen vatandaşlar, imamı kabul etmeyen başkana tepki gösteriyor. Binayı yaptıran dernekte görev yapan Musa Uysal "Orasını cami olarak yaptırdık. Vatandaşlardan toplanan parayla yapıldı. Rahmetli Çiftçi'nin kemikleri sızlar." dedi. Diyanet Çalışanları Sendikası İzmir İl Başkanı İsmail Yıldız, merhum Çiftçi'nin oraya cami yaptırdığını belirterek, "Durum vahim. Tarihe uygun bir cami yaptırıldı ama imamı yok. Birgi'yi Türkiye tanıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız." diye konuştu. Diyanet-Sen Ödemiş ilçe Başkanı Cahit Girengir, "Burada yıllardır namaz kılınıyor. Kandil geceleri sabaha kadar kalınıp ibadetler yapılıyor. İbadethane başka nasıl olacakmış? Biz başkanın Kur-an kursunu kapatıp huzurevi yaptığını da biliyoruz." şeklinde konuştu. Hüseyin Çoban ve İsmail Gökçoban isimli vatandaşlar da " Burada yaşayanlar imam istiyor. Cami olursa vatandaş serbestçe girer, belediye gelir elde edemez. Meselenin sebebi bu." ifadelerini kullandı. Belediye, külliye, kadınlar mescidi, erkekler mescidi, şadırvan, mezarlık, şehitlik ve İmam-ı Birgivi'nin mezarının bulunduğu alana giren vatandaşlardan 1.5 YTL giriş ücreti alıyor.

Birgi Belediye Başkanı M. Cumhur Şener, "Burası ibadethane değil, kültür merkezi." diyerek kendini savundu. 2006 yılında belediye meclisinde bölgenin kültür merkezi olduğuna karar verdiklerini ifade eden Şener, "Tabii ki burada ibadet yapılıyor. Burası belediyemize tapulu olan 40 bin metrekarelik bir alan." dedi. Şener, şöyle devam etti: "Minare yok, ezan okunmuyor. Birgi'de ayrıca üç tane cami var. Burada imamın görev yapması bence israf."

Külliye, olarak adlandırılan 40 bin metrekarelik alanda kadınlar mescidi, erkekler mescidi, şadırvan, mezarlık, şehitlik ve İmam-ı Birgivi'nin mezarı bulunuyor. Kompleks ile ilgili inşaat çalışmaları, İmam-ı Birgivi'nin mezarının da bulunduğu yerde Aydınoğulları Mehmet Bey Camii ve Dini Eserleri Koruma Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından başlatıldı. 1994'te başlayan inşaat, İbrahim Çiftçi'nin demir, çimento ve işçilik yardımları, belediyenin hafriyat desteği ile 1998-1999 yılında bitirildi. İki katlı külliyenin üst katında bayanlar için şadırvan ve ibadet odaları bulunuyor. Binanın alt katında ise erkeklerin ibadet etmesi cami büyüklüğünde bir mescit yer alıyor. Külliyenin kapısında 'Burası ibadethanedir, yemek içmek yasaktır' yazısı bulunuyor
 
Aktifhaber.com