EKONOMİ Haber Girişi : 24 Şubat 2009 23:58

Camiye Turistler için Barkovizyon Sistemi Kurulacak

Camiye Turistler için Barkovizyon Sistemi Kurulacak

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Külliye Camii'ni ziyarete gelen turistler İslam diniyle ilgili bilgileri dijital ortamda öğrenebilecek.
 
 Turizm sezonu öncesi Külliye Camii önüne kurulacak olan barkovizyon sistemi ve bazı ayetlerin dijital ortama aktarımıyla birlikte turistler Müslümanlık hakkında kapsamlı bilgiye sahip olacak.
 
 Turistlerin Antalya bölgesinde en fazla ziyaret ettiği Mabedin Külliye Camii olduğunu belirten AK Parti Antalya Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, sezon öncesi İslam dinini 4 dilde tanıtımı için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan (DİB) Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. M. Sait Yazıcıoğlu ile çalışma yaptıklarını söyledi.
 
 İrbeç, Külliye Camii'nde 4 dilde kaynak eser, ayet ve hadis yazılı çinko ve pirinç levha sayısını artıracaklarını söyledi. Mabedi ziyarete gelen turistlere İslam dinini anlatımı ve yardımcı olma Müslümanlıkla ilgili öğrenmek istedikleri bilgilere anında ulaşmaları için soru bankası da kuracaklarını belirten İrbeç, caminin mimari kapısı, iç dizaynı, kütüphanesi, güvenlik sitemi, görüntü kayıtları, yabancı dilde eser, din görevlilerin turistlere yakın ilgisiyle inanç turizmine model oluşturduğunu kaydetti.
 
 İrbeç, "Külliye Camii'nin turizme açılma çalışmalarını yakından takip ediyorum. Cami içerisine kuracağımız dijital pano sistemiyle turistler İslam diniyle ilgili bazı temel bilgileri 4 dilde öğrenebilecek. Turizm yörelerinde camilere bol sayıda İngilizce, Almanca, Rusça, Japonca, İtalyanca, Japonca, Fransızca, Arapça ve Felemenkçe dillerinde Kur'an ve İslam dinini anlatan eser koyacağız." diye konuştu.
 
 İrbeç, turizm yörelerinde görev yapan din görevlilerinin yabancı dil eğitimiyle ilgili Bakan Yazıcıoğlu ile DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun çalışma yaptını söyledi.
 
 Antalya'ya getirdikleri turistleri Alanya Kalesi, Manavgat Şelalesi, bot turu ve Side Antik Kent'i gezdirdikten sonra Külliye Camii'ne getirdiklerini belirten STT Turizm Seyahat Acentesi Almanca Turist Rehberi Burak Aygün de, turistlerin Kur'an ayetlerinden geniş çaplı bilgilenmesi için barkovizyon sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
 
 Pirinç levhalarda yazılı bulunan Kur'an ayetleri ve hadisler küçük harfle yazıldığı için turistlerin okumakta zorluk çektiğini belirten Aygün, Tunus'ta Fas'da ve Avrupa ülkeleri camilerinde dijital sistemle bilgilendirme yapıldığını ifade etti.
 
 Aygün, "Getirdiğimiz turistlere cami içinde İslam diniyle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. İslamiyet'le ilgili temel bilgilerin elektronik ortamda verilmesi turistlerin daha fazla ilgisini çekecektir. Dinimizi anlatırken teknolojinin nimetinden yararlanmalıyız." diye konuştu.
 
 Belçika'da sigorta acenteliği yapan Jacques Pleeters-Van den Bergm çifti de, Brüksel'de bütün kiliselerde İncil'den ayet (bab) anlatımlarının elektronik ortamda 14 dilde yapıldığını söyledi. İslam dinini öğrenmek için İngilizce Kur'an aldıklarını belirten Bergm çifti, Külliye Camii'nin mimarisi ve iç diyaznına hayran kaldıklarını kaydetti.