ERZURUM Haber Girişi : 12 Aralık 2017 12:54

Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmada rekora koşuyor

Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmada rekora koşuyor
Vatandaşa 1 yılda 300 milyon lira ödendi
Vaktiyle Büyükşehir Belediye Başkanı iken Ahmet Küçükler'e sormuştuk da O da, "Erzurum'da behemehal yıkılması gereken eski konut sayısı 60 binin üzerinde" demişti.

Yani "kentsel dönüşüm"e giren eski yapılar...

Erzurum, kentsel dönüşüm projesine ilk başlayan şehirlerden biriydi, ancak başladığı hızda yol alamayınca sonralarda yarışta gerilere düştük. Neyse ki Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut,  "çekirdek şehir"de başarıyla yürüttüğü kamulaştırmalara imza attı da, böylelikle Erzurum da kentsel dönüşüm dünyasında adını listenin üst sıralarına yazdırdı.

BÜYÜKŞEHİR BÜYÜK FARK ATTI

Yakutiye, biraz Aziziye biraz da Palandöken belediyelerinin yürüttüğü kentsel dönüşüm Erzurum'da gözle görünür bir değişime yol açmışken, asıl ve büyük atılım geçtiğimiz yıl Mehmet Sekmen'in kaptanlığındaki Büyükşehir Belediyesi'nde yaşandı.

Büyükşehir Belediyesi, başta şehrin çevresindeki gecekondu mahalleleriyle işe koyuldu ve bir bir buçuk yıl gibi bir süre içinde 20 binden fazla eski yapıyı söküp attı.

Elbette bu hızlı kamulaştırmanın bir de ciddi bir maliyeti olacaktı. İşte o maliyeti önceki gün kendisiyle sohbet ederken Başkan Mehmet Sekmen söyledi.

Sekmen, "Sadece geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırma bedeli olarak tamı tamına 300 milyon lira ödedik" dedi.

Hani dost sohbetlerinde konuya oluyor, "Yahu Erzurum'da birden bire ne değişti ki, konut satışları hızla artı ve iyi fiyatlara daireler satılıyor" diye sorup duruyoruz ya, işte sebebi anlaşıldı: Büyükşehir Belediyesi'nin bir bir buçuk yıl içerisinde vatandaşlara ödediği 300 milyon lira inşaat sektörüne ciddi bir hareketlilik getirmiş.

Zaten rakamlar da bunu gösteriyor. Resmi verilere göre, geçen yıl Erzurum'da  satılan konut sayısı 3 binin biraz üstünde.

Başkan Mehmet Sekmen o sohbetimizde, "...Kentsel dönüşüm henüz bitmedi. Daha yapacak çok işimiz var" dedi.

Bu da demek oluyor ki, vaktiyle açıklanan 60 bin rakamına daha ulaşılamadı. Yakutiye Belediyesi'nin de son bir yılda bi hayli kamulaştırma yaptığını hesaba katarak söylersek, son iki üç yıl içinde bu şehirde en az 35 bin eski yapı kamulaştırılarak söküldü, vatandaşa da en az 550 milyon lira ödendi.

Bu durumda önümüzdeki bir iki yıl içinde en az 25-30 bin konut daha kentsel dönüşüm kapsamında sökülecek ve yerlerine yeni semtler, yeni yaşam alanları ve yeni mahalleler kurulacak.

Ah keşke bir de bu yenileri yaparken, eskisinden daha kötü yapmasak çok daha iyi olacak.

Mehmet Şener
Etiketler : sekmen
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.