EKONOMİ Haber Girişi : 10 Ekim 2008 21:32

Bursa Müftüsü;Camilerin Bahçesi Ticaret Merkezi değildir.

Bursa Müftüsü;Camilerin Bahçesi Ticaret Merkezi değildir.
Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Ulu Cami'deki cuma namazı vaazında, seyyar satıcıların cami bahçe ve önlerini panayır ve pazar yerine çevirdiğini, bazı camilerde cemaatin bile içeriye girmekte zorlandığını söyledi. Müftü Gündüz; "Camilerin iç bahçesi ticaret merkezi değildir. Caminin bahçesi de, camiye ait bir bölümdür. Orada ticaret yapılamaz" dedi.

Cuma namazı vaazında Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, cami kürsüsünden cami bahçelerini işgal eden seyyar satıcılara yüklendi. Müftü Mahmut Gündüz, cuma namazı öncesi yaptığı vaazda özellikle Ulu Cami, Emirsultan ve Yeşil Cami gibi tarihi öneme sahip camilerin önlerinin pazar yerine çevrilmesine tepki gösterdi. Cami bahçelerinin seyyar satıcılar tarafından işgal edilmesinin Allah katında da sorumluluğu bulunduğunu belirten Müftü Gündüz; "Seyyar satıcılar sanki babasının tapulu mülkü gibi kullanıyor. Bakıyorsunuz kestanecisi, simitçisi, mendilcisi, tesbihçisi gibi bütün sektörlerden insanlar cami önlerini parsellemiş. Camilerin ön ve bahçelerini pazar yerine getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Onların Allah katında da sorumlulukları vardır. Tamam anlıyorum, bu insanlarda ekmek davası için çalışıyor, ancak satış yerleri cami bahçeli değildir. Bunun kanuni olduğu gibi Allah katında da caiz bir yanı yoktur. Camiler ibadet yerleridir, pazar veya panayır yeri değil. Cami bahçesinde alışveriş yapmak caiz değildir. Vatandaşların da bunu bilmesi gerekir. Cami bahçeleri işgal edilince cemaat de içeri girmekte zorlanıyor. Bursa'ya yakışmayan görüntüler gözlemliyoruz. Vatandaşlar da satıcılara destek vermezse buralar temizlenir" dedi.

Mahmut Gündüz, ayrıca cumalar başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde vaaz vaktinde çevrede çalınan müziklerin kısılmamasından da yakınarak, bunun büyük bir vebali olduğunu sözlerine ekledi. (CİHAN