EĞİTİM Haber Girişi : 14 Ağustos 2013 11:57

Bundan sonra sınav yok

Bundan sonra sınav yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınav sestemi ve dersanelerin geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

SBS’nin kaldırılmasını ardından onun yerine gelecek yeni bir sınavın olmadığının müjdesini veren Bakan Avcı, dershane öğretmenlerine de müjde gibi bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı düzenlediği basın toplantısında ’Halktan ciddi bir imam hatip talebi var’ dedi. Avcı ayrıca, dersane öğretmenlerinin milli eğitim sistemine entegre olacağını açıkladı. Avcı, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

28 Şubat sürecinde mağdur olan öğretmenlerimiz tekrar göreve başlayabilecek. Sayıları henüz net değil. Herhangi bir şekilde o dönemde haksızlık sonucu görevinden ayrıldığını düşünen herkes başvurabilecek. Torba kanun mağdur olan öğretmenlerimizin dönmesi için altyapı oluşturdu.

Kamuoyunda şöyle bir algı oluşturuluyor o yanlış: Herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi. Ama bunu yapamayan öğrenciler zorunlu olarak meslek liseleri veya imam hatiplere gidecekler. Böyle bir şey yok. Bütün öğrencilerin birinci önceliği Anadolu liseleri değil. Meslek liseleri ve imam hatipler Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil.

Pek öğrenci ve aile için meslek liseleri ve imam hatipleri birinci tercih. Halktan ciddi bir imam hatip talebi var. Özellikle kız imam hatip okulları için bir talep var. Açık lise için de toplumdan bir talep var. Bazı aileler ancak böyle bir düzenleme içinde çocukların ı okula göndermeye razı oluyorlar.

SBS YERİNE YENİ SINAV YOK

Öğrencilerin yıl içinde girdikleri sınavları daha denetimli yaparak notların daha güvenli olmasını yapmaya çalışıyoruz. SBS yerine yeni sınavlar icat etmiyoruz. Okullarda zaten yapılmakta olan sınavların MEB’nin denetiminde yapmayı planlıyoruz.

DERSANELER NE OLACAK

Dersanelerle ilgili tartışmalar bugünün meselesi değil. "MEB Bakanı değişti, ve bakan dersanelerin kapatılmasına karar verdi" böyle bir şey yok. Sayın Başbakan da üç yıldır bunu defalarca tekrarladı. Bu bir kapatmadan ziyade bir dönüştürme diyebiliriz. Dersaneleri tek bir sınava yönelik kurumlar yerine eğitim kurumlarına dönüştürme çalışmaları var. Ocak ayında dersaneler kayıtlara başlıyorlar. Acele etmeyin açıklaması yaptığım tarihte dersaneler kayıt yapmaya başlamıştı.

Kayıt olan öğrenciler 2014 haziranına kadar devam edecekler. Dolayısıyla dersanelere kayıt olmuş öğrenciler 2014 haziranına kadar ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar. Dersaneler konusunda dönüştürme programının gerçekleşmesi, için yasal düzenleme gerekiyor. 

O ancak meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Bakanlık olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir düzenleme değil.

Ancak o zaman dersaneler özel okla dönüşebilir. O zaman ancak 2014-2015 der yılından itibaren geçerli olur. 

Bize gelen talep "süre verin" şeklindeydi. Sayın Başbakan’ın ilk açıklama yaptığı günden bu yana 3 yıl geçti. Baktığınızda 4 yıllık bir süre geçmiş olacak.

Köklü kurumlar dönüşümü gerçekleştirmeye başladılar. Daha küçük kurumlar birleşerek benzer bir dönüşümü gerçekleştirebilir. Başka teşvikler de düşünüyoruz. Arsa, kredi kolaylıkları gibi. Dersanelerde çalışmakta olan öğretmenlerin milli eğitim sistemine entegre edilebilmeleri için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ne öğrencileri ne velileri ne de işletmecileri mağdur etmeyecek bir sistem içinde meseleyi çözmeye çalışıyoruz”  

İHA