EKONOMİ Haber Girişi : 03 Aralık 2008 08:37

Borçlanarak kurban kesmeyin

Borçlanarak kurban kesmeyin
Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, kurban kesmenin maddi durumu iyi olan kişilere vacip olduğunu belirterek, vatandaşların borçlanarak kurban kesmeye çalışmalarının doğru olmadığını söyledi. Nevşehir İl Müftüsü Ramazan Çortul, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların 'kurban kesmek için durumunun elverişli olup olmadığı' yolunda telefon ederek bilgi aldıklarını kaydetti. Çortul, "Bir kimsenin üzerine kurban vacip olabilmesi için, kişinin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için maddi durumunun uygun olması gerekir. Öncelikle şunu vurgulamak lazım, 'konu komşu ayıplayacak' veya 'çocuklar şunun, bunun kapısına bakacak' düşüncesiyle borçlanarak, külfet altına girerek, sıkıntıya girerek kurban kesmek doğru değil. Yani, bir insan elinde kendi ihtiyacından fazla olan 80 gram altın veya o altını alabilecek bir mal varlığına sahipse, bu kişinin kurban kesmesi farz. Ama eğer borcu varsa, bir miktar da parası varsa, parası ancak borcunu karşılıyorsa bu insanın parası yok demektir. Yani mevcut parasından borçlarını düşmek mecburiyetindeyiz" dedi. Maaşı olan herkesin maddi durumunun iyi olduğu anlamına gelmemesi gerektiğini ifade eden Müftü Çortul, "Bir kişinin maaşının olması onun kurban kesmeye zorunlu olduğu anlamına gelmez. Maaşını aldığı gün kredi kartına tüm parası gidiyorsa onun maaşı yok hükmündedir. Maaşını almıştır ama borçludur. Borçluların malı olmaz, borçluların parası olmaz" diye konuştu.

Kurbanla ?fakirleri? gözetin

Kurban eti konusunda vatandaşların kendilerine sürekli olarak bu etlerin bayram sonrasında da tüketilip tüketilemeyeceğini sorduklarını vurgulayan Çortul, "Kurban Bayramı'nın amacı, kurban kesebilecek durumda olan insanların kesmiş olduğu kurban etlerinden diğer fakir ve fukaranın veya kurban kesemeyecek durumda olan insanların faydalanmasıdır. Hz. Peygamber Efendimizin sünnetinde yatan şey budur. Efendimiz bir keresinde Kurban Bayramı sonrasında kimsenin evinde kurban eti kalmamasını istemiştir. Bunun nedeni ise o dönemde, o sene kıtlık, yokluk olması ve insanların ekonomik durumunun iyi olmamasıydı. Aradan bir veya iki yıl geçtikten sonra ise Peygamber Efendimiz yokluk ve açlık sıkıntısı olmadığı için bu kez Müslümanlara kurban etini dilerlerse bayram süresince veya bayram sonrasında da tüketebileceklerini söyledi. Şimdi bizim de konu, komşuyu kurban kesiminde gözetmemiz gerekiyor? diye konuştu.

Kurban bıçakları Sürmene?den

Türkiye?nin bıçakları ile tanınan Trabzon'un ilçesi Sürmene'de, Kurban Bayramı dolayısıyla bıçak satışlarının iki kat arttığı, ülkenin her yerine bıçak gönderildiği bildirildi. İlçede küçük atölyelerde yapılan yaklaşık 52 çeşit bıçak Ankara, İstanbul ve İzmir başka olmak üzere ülkenin her köşesinde rağbet görüyor. Sürmene'de 1980 yılında küçük bir atölyede üretim yapmaya başlayan ve 1996 yılında fabrikalaşan Sürmene Bıçakçılık A.Ş (SÜRBISA) Genel Müdürü Bülent Karalı, ülke genelinde herkes tarafından tanınan Sürmene bıçaklarının en önemli özelliğinin keskinliğini çok uzun süre koruması olduğunu, Sürmene bıçaklarının amaçları dışında kullanılmadığı sürece ağız kısımlarının körelmeyeceğini belirtti.   Karali, bayram için en çok boğazlama, deri yüzme, parçalama ve kemik sıyırma işlemi için kullanılan bıçakların rağbet gördüğünü, tek bıçakların 15 ile 20 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğu bildirdi.