SAĞLIK Haber Girişi : 25 Ağustos 2015 22:53

BEAH, hastalara umut olmaya devam ediyor

BEAH, hastalara umut olmaya devam ediyor
Erzurum'da Kasım 2014'de hizmet vermeye başlayan yürüme robotundan bugüne kadar 70 hasta yararlandı. 6 hafta süren tedavi sonucu çok sayıda hasta robot yardımıyla ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşadı.
Yürüme robotu Erzurum'da da özellikle felçli hastaların yürüyebilmek için büyük umudu oldu. 2014'ün Kasım ayın¬da hizmete girdikten sonra bugüne kadar 70 hastanen tedavi gördüğü yürüme robotu sadece Erzurum ve bölge illerinden değil Ankara İstanbul gibi büyük kentlerden de hasta kabulüne başladı. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, robotun yürümeyi birebir kopya etmesi sayesinde beynin 'yürüyorum' komutu aldığını hastanın yürüme yetisini kazanmaya başladığını anlattı.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hasta¬nesine Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği robogait adlı yürüme robotu için 1 Kasım 2014 gününden itibaren hasta kabulüne başlandı.
Fizyoterapist Özlem Kaya ve bir hemşirenin görev yaptığı yürüme robotuna; kısa sürede sadece Erzurum değil, ülkenin büyük kentlerindeki benzeri hastaların'da dikkatini çekti. Dok¬tor tavsiyesine göre 4 ile 6 hafta süren rehabilitasyon için onlarca hasta randevu alarak sıraya girdi. Bir seansı yaklaşık 45 dakika süren yürüme robotundan yaklaşık 11 ayda 70'ten fazla hasta yararlandı. Geçtiğimiz yıla kadar sadece büyük kentlerde olduğu için bu imkândan yararlanamayan hastalar, robotun devreye girmesiyle tedavi im¬kanı buldu. Robot yardımıyla da olsa ilk adım atmanın sevincini yaşayan hastalar, "Robotla da olsa ayağı kalkarak adım atmanın mutluluğunu yaşadık" diyerek sevinçlerini paylaştılar.
Yürüme robotunun en küçük has¬tası Horasanlı Hamza Çınar. Horasan ilçesinde yaşayan Çınar ailesinin doğuştan felçli çocuğu 5 yaşındaki Hamza, anne kucağı ve bebek arabası olmadan yürümenin en büyük sevincini yaşıyor. Fizyoterapist Özlem Kaya'nın büyük ilgi gösterdiği Hamza her adım attıkça etrafına gülücükler saçıyor. Yaklaşık 45 dakika boyunca yürüyen Hamza'nın tedavisi umut veriyor.
Herhangi bir nedenle yürüme yeteneğini kaybeden hastalar için kullanılan cihazın yazılımı ve üretimiyle Türk yapımı olduğunu ifade eden Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bilgehan Erkut,"Robotik yürüme cihazı herhangi bir vesileyle yürüme yetisinde azalma ya da tamamen kayıp olan hastalarımızın bu yeteneklerini tekrar kazanabilmeleri adına ya da en azından vücudun ihtiyacı olan asgari canlılık süresini devam ettirmek adına çok önemli katkılar sunan bir cihazdır" cihazla hastaların önce üç boyutlu olarak havada asılı yürüdüğünü, sonrasında ağırlıklarının yüzde 70'ine kadar yere temas ettirilerek vücut ağırlıklarını taşımaya başladığını söyledi.
Yürüme ve ileti kayıplarında kemikle kasların gerilemesi, zayıflama¬sının en kötü senaryo olduğunu anlatan Prof. Dr. Bilgehan Erkut, "Hastalarımız, yakınlarının destekleriyle pasif egzersizlerini yapı¬yor. Robotik yürüme cihazıyla hastalarımız yürüyor hissini yaşıyor. Bu hem psikolojik olarak ama daha önemlisi fizyolojik olarak çok ciddi katkılar verebiliyor" diye konuştu. Rehabilitasyonun çok uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Bilgehan Erkut, yürüme yetisinin kaybının çok kolay olabildiğini ancak geri kazanımın bazen yıllar alabildiğini söyledi. Bu cihazın yürü¬meyi birebir kopya etmesi sayesinde beynin "yürüyorum" komutu aldığını vurgulayan Erkut, şunları kaydetti: "Buna bağlı olarak salgılanan hormonlardan tutun da vücudun ayakta durmasından kaynaklı kazanımlara varıncaya kadar çok çeşitli kazançları var. Pasif egzersizler sırasında hasta çok ciddi efor harcadığı için çabuk yoruluyor. Bu cihaz sayesinde kendi çabasıyla harekete destek verebiliyor ama bu kasılmaların olmaması en büyük kazançlardan biri" dedi.
Etiketler : beah
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.