ERZURUM Haber Girişi : 15 Mayıs 2018 11:10

Başkan Sekmen: İmar Barışı New City'i kapsamıyor çünkü...

Başkan Sekmen: İmar Barışı New City'i kapsamıyor çünkü...
Gazeteniz Palandöken'in dün manşetten sorduğu, "İmar Barışı New City için de uygulanacak mı?" sorusu aynı gün aradığı cevabı buldu.

Dolaylı etkileriyle birlikte yaklaşık on bin kişiyi ilgilendiren New City krizi, ne yazık ki son gelişmelere rağmen yine çözümsüz kalmaya devam edecek. Çünkü kimi hukuku sebeplerden ötürü, New City farklı bir yapıya sahip.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken'in o sorusuna dün cevap verdi. Başkan Sekmen, Başyazarımız Mehmet Şener'e yaptığı açıklamada, New City, imar barışı kapsamına girmiyor dedi ve gerekçesini sıraladı:

"New City adlı konutların konuşlandırıldığı arsanın bir kısmı belediyenin büyük bir kısmı da vatandaşlara ait. Karadayı İnşaat, vatandaşlardan bu arsaları kat karşılığı almış. Yani arsa esasında Karadayı inşaata ait değil. Üstelik, ilgili firma bu arsaların tapularını da tamamen anlaşmaya aykırı olarak başka şahıslara devretmiş. Dolayısıyla kat karşılığı Karadayı İnşaat'a verilen arsaların başkalarına devri hukuka aykırıdır. Tapularda kat karşılığı şehri var. Bu sebepten ötürü, ilgili firmadan alacaklı olan bankaların da bu alacaklarını inşaat üzerinde yapılacak hacizle tahsil etmeleri hukuken mümkün gözükmüyor.

Söz konusu inşaat alanı zaten halen mahkemelik bir konudur. Mahkemenin sonucuna göre, belediye olarak biz o alanı tamamen yıkıp tasfiye etmek istiyoruz. Orada mağdur olan kişilere konut imkanı sağladık. Bir kaç kişiyle ihtilaflı durumdayız. O da mahkemenin sonucuna göre netlik kazanacak. Eğer Karadayı, tapuları başkalarına devretmemiş olsaydı, yani hak sahiplerinden aldığı gibi kendi üzerinde dursaydı, o haliyle bugün çıkmış olan İmar Barışı yasasından dört dörtlük yararlanıyordu."

Evet Başkan Sekmen'in özetle söylediği bu. Diyor ki, vaktiyle tapuların üçüncü kişiler üzerine devredilmiş olması yüzünden, New City imar affına girmiyor. Elbette işin hukuki boyutu vardır ve bunun için son sözü yargı söyler.

Son günlerde piyasada dolaşan bir rivayete göre, büyükşehir eski belediye başkanı Ahmet Küçükler'in "Bu yeni yasa New City sorunu kökünden çözmüştür" diyormuş. New City sorununun doğrudan sorumlusu olan ve bu yüzden de hakkında yargılama kararı çıkmış olan Ahmet Küçükler'in, (böyle söylediyse eğer) neye dayanarak bu tür bir değerlendirme yaptığını bilmiyoruz.

New City'den ötürü mağdur olan ve dört yıldan beri hak arayışı mücadelesi veren yüzlerce vatandaş, bu son gelişmelerden yeni bir yola girecek. Muhtemelen meselenin zaten takipçisi olan avukatlar, yeni yasaya göre yeni bir süreç başlatacaklar. Ancak diğer yanda ise, Başkan Sekmen'in hukukçuları ile yaptığı toplantı sonrasında açıkladığı bu değerlendirme var.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.