EĞİTİM Haber Girişi : 09 Ekim 2015 12:13

AVRASYA İPEK YOLU ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ

AVRASYA İPEK YOLU ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Birliği Esruc'un 6. Yıllık Toplantısı, Rektör Koçak'ın Başkanlığında, 1-4 Ekim 2015 Tarihleri Arasında Fas'ın Kazablanka Kentinde Toplandı
Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Birliği Esruc'un 6. Yıllık Toplantısı, Rektör Koçak'ın Başkanlığında, 1-4 Ekim 2015 Tarihleri Arasında Fas'ın Kazablanka Kentinde Toplandı 
Toplantı, 22 ülkeden 40'ın üzerinde Üniversite ve Yüksek Öğretim Kurumu'nun katılımı ile gerçekleşti. Atatürk Üniversitesi başkanlığında ve Kazablanka II.Hassan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Kongre'de, 100'ün üzerinde bilim adamı konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmalarında yer alan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kazablanka II. Hassan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idriss Mansouri, YÖK yürütme kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut, Fas Yüksek Öğretim Bakanı Jamila El Mosalli ve Türkiye'nin Rabat Büyük Elçisi Dr. Ethem Berkan Öz, Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Birliği ESRUC'un son derece önemli bir konsorsiyum olduğundan ve üniversiteler arasındaki işbirliğinde büyük rol oynadığından bahsederek, toplantının Türkiye ile Fas arasındaki ve diğer Afrika ülkeleri arasındaki ilişkileri her alanda ve özellikle de eğitim-öğretim alanında daha da artıracağına önemli katkı yapacağı vurgulandı.
Kongre Dört Farklı Başlık Altında Gerçekleşti
Kongrenin ana temaları; "Küresel ve Bölgesel Ekonomiler ve Aralarındaki Etkileşmeler", "İpek Yolu boyunca Bölgesel Problemler ve Orta Doğuda Sürdürülebilir Barış", "İpek Yolunda Enerji Projeleri","Hayat Boyu Uzaktan Eğitim ve Genişletilmiş Yüksek Öğretim" şeklinde 4 farklı forum altında ele alındı.
3 Ekim 2015'te yapılan kapanış ve değerlendirme panelinde yer alan ESRUC Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koçak, ESRUC Genel Sekreteri Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, II. Hassan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idriss Mansouri ve, ESRUC Yürütme Kurulu Üyelerinden Hindistan KIIT Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Satyendra Patnaik ve Gürcistan Tiflis Devlet Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zurab Vadachkoria toplantıyı değerlendirdi.
Toplantı sonucunu özetleyen ESRUC Genel Sekreteri Tüzemen, konuşmasında toplantının küreselleşme, ekonomi, barış ve eğitim ana ekseninde odaklandığını vurgulayarak, toplantının dünya problemlerinin çözümü için önemli ölçüde ipuçları sağladığını belirtti.
Sunulan Bildiriler, Sempozyum Kitabı Olarak Yayınlanıyor
ESRUC Başkanı Koçak kapanış konuşmasında, toplantının başarılı ve etkin geçmesinden duyduğu memnuniyeti bildirerek, toplantıdaki mahiyetini ve önemini özetledi. Koçak, Erzurum-Türkiye, Bhubaneshwar-Hindistan ve Ulanbatur-Moğolistan'dan sonra 6. sı Kazablanka-Fas'ta düzenlenen bir dizi kongre sonunda, İpek Yolu Boyunca tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik zenginliklerin, 6 sempozyum kitabı ile birlikte tam bir taramasının yapıldığını belirterek, bu zenginliklerin birlikte yer aldığı tek bir kitabın da en kısa zamanda çıkarılabileceğinin sözünü verdi.
Altı Kuzey Afrika Üniversitesi ile İşbirliği Anlaşmaları Yapıldı
Fas'ın Kazablanka kentinde yapılan ESRUC Kongresi'nin sonunda, Atatürk Üniversitesi; Hassan I, Hassan II, Sultan Moulay Slimane, Chouaib Doukkali, Ibn Tofail üniversiteleri ile yaptığı protokollerle Fas ve Türkiye arasında önemli bir köprü oluşturdu. Rektör Koçak, yapılan bu anlaşmalarla, Türkiye ve Fas arasındaki ilişkilerin daha da derinleşeceği ve Atatürk Üniversitesi'nin eğitim alanındaki işbirliğinde lokomotif olacağını belirterek, anlaşmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.