GÜNCEL Haber Girişi : 06 Kasım 2008 12:08

Almanyanın en büyük camisine yoğun ilgi

Almanyanın en  büyük camisine yoğun ilgi

Almanya'nın Duisburg kentinde geçen ay ibadete açılan Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük camisine yoğun ilgi gösterildiği bildirildi.

Yaklaşık 100 bin Türk'ün yaşadığı Duisburg'ta, temeli 2005 yılında atılan ve 7 milyon 500 bin avro harcanarak yapımı tamamlanan Almanya Merkez Camisi, geçen ay törenle ibadete açıldı.

Türk İslam Birliği Derneği Merkez Camisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özay, yaptığı açıklamada, camiye sadece Müslümanların ibadet için gelmediğini, caminin her dinden, turist olarak ziyaretçileri bulunduğunu söyledi.

Caminin açılışından beri günde ortalama 2 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini ifade eden Özay, şu bilgileri verdi:

''Caminin maliyetinin 3.5 milyon avrosu Avrupa Birliği kaynaklarından sağlandı. 24 metre yüksekliğinde minaresi bulunan camimiz, Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük camisi konumunda. 19 kubbesi bulunan camide, 2 bin 800 metrekarelik kullanım alanı, seminer salonları, gençlik lokali, gasilhane, İslam arşivinin yer aldığı kütüphane var. Camide aynı anda bin 200 kişi ibadet edebiliyor.''

Caminin halılarının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hediye edildiğini ve camiye her dinden insanların geldiğini de belirten Özay, sözlerini şöyle tamamladı:

''Diğer dinlere mensup insanlar da İslamiyet hakkında bilgi edinmek ve turistik amaçlı ziyaret için camimize geliyor. Camiye Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1 din görevlisi atandı. Ancak bu yeterli değil. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın iki kişi daha görevlendirmesini istiyoruz. Bu açığı, şimdilik biz iki kişi görevlendirerek kapatmaya çalışıyoruz.''

Almanya'da ülke genelinde yaklaşık 800 cami bulunduğu, Avrupa'nın en büyük camisinin ise Hollanda'da olduğu bildirildi.