GÜNCEL Haber Girişi : 29 Ekim 2008 12:22

Alman Eyalet Başkanı;Daha çok Camiye ihtiyacımız var

Alman Eyalet Başkanı;Daha çok Camiye ihtiyacımız var
Almanya'nın Duisburg şehrinin Marxloh semtindeki DİTİB Merkez Camii?nin açılış töreninde konuşan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Rüttgers de, "Ülkemizde daha çok camiye ihtiyacımız var. İzbe yerlerde, mahalle kenarlarında değil, herkesin görebileceği açık yerlerde" dedi.
Almanya'nın Duisburg şehrinin Marxloh semtinde inşasına 22 Mart 2005 tarihinde başlanan DİTİB Merkez Camii tamamlandı. Almanya'nın en büyük camisi olma özelliği taşıyan yeni külliye, NRW Eyalet Başbakanı Jürgens Rüttgers, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakdoğlu, DİTİB Genel Başkanı ve Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan, Duisburg Anakent Belediye Başkanı Adolf Sauerland, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir ile çok sayıda vatandaş ve diğer ülkelerden konukların katılımıyla açıldı.
Bin 407 metrekarelik alana sahip külliye
Törende konuşan Cemiyet Başkanı Mehmet Özay emeği geçen herkese teşekkür ederek, 1985'te kurulan cemiyetin yeni mekanında yapacağı faaliyetler hakkında bilgi verdi. Toplam bin 407 metrekarelik alana sahip külliyede sosyal, kültürel, sportif faaliyetler için pek çok birim bulunduğunu söyleyen Özay, bu yapının Türk göçmenlerin Almanya'yı yeni vatan olarak görmelerinin bir eseri olduğunu kaydetti.
Törende konuşan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Rüttgers de, "Ülkemizde daha çok camiye ihtiyacımız var. İzbe yerlerde, mahalle kenarlarında değil, herkesin görebileceği açık yerlerde" dedi. Geçen yıl da bu cümleyi söylediğini, bu yüzden bazı çevrelerden kötü mesajlar aldığını belirten Rüttgers, "Bu cümlemi bilerek tekrarlıyorum. Bu yapının farklı kültür ve dinlere mensup insanların buluşma merkezi olacağına inanıyorum. Zaten törene Hristiyan ve Yahudilerin de katılması bunun böyle olacağına işaret ediyor" diye konuştu. İslam'ın yasakladığı faiz sisteminin yanlış olduğunun küresel ekonomik krizde ortaya çıktığını da vurgulayan Rüttgers, Müslüman göçmenlere demokratik haklarını kullanmaya çağırarak, "Susmayınız, haklarınızı kullanınız" dedi.
?Dinler, ayrışma ve kavga sebebi olmamalı?
Prof. Dr. Bardakoğlu da, "Kültürlerin ve toplumların buluşması konusunda yapılacak çok iş var. Duisburg'daki bu örnek bu anlamda çok önemli. Bu açılış Türkiye'de de çok yankı bulacaktır" ifadelerini kullandı. Dinlerden korkulmaması gerektiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı, "Dinler, ayrışma ve kavga sebebi olmamalı, hoşgörü yaygınlaşmalı. Bütün mabetler barış mekanıdır. Duisburg hoşgörü alanında yönlendirici bir örnektir. Burası bir cami kadar, aynı zamanda medeniyetlerin buluştuğu bir mekandır" diye konuştu. Kutlamada ayrıca davetliler, Duisburg'un "Altın Kitabı"na imza attı. Musiki sanatçısı Sami Özer ve ekibi ile Duisburg Filarmoni Orkestrası birlikte konser verdi. Yaklaşık 10 bin kişinin izlediği açılış sebebiyle 1 hafta boyunca çeşitli sempozyum ve konserler düzenlenecek