GÜNDEM Haber Girişi : 25 Şubat 2017 14:28

Ali Paşa Konağı restore edilecek

Ali Paşa Konağı restore edilecek
Erzurum'un nadir yapılarından biri olan ve harabeden farksız haldeki Ali Paşa Konağı, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun katkısıyla İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından restore edilecek.
Erzurum'un nadir yapılarından biri olan ve harabeden farksız haldeki Ali Paşa Konağı, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun katkısıyla İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından restore edilecek. 
Erzurum'da tarihi bir yapı daha gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor. Her tarafından tarih fışkıran Erzurum'da, Kongre Caddesi'nin arkasında kalan Ali Paşa Mahallesi'nde bulunan Ali Paşa Konağı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından restorasyona alınmaya hazırlanıyor. Harabeleri aratmayan bir durumda olan konağın önümüzdeki inşaat sezonunda yenileneceği öğrenildi.
Ali Paşa Konağı'nın restorasyonu hakkında bilgiler veren Kültür Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Ali Paşa Konağı'nın tarihinin 16'ıncı yüzyıla kadar uzandığını belirtti. Tarihi konağın Erzurum'da Valilik yapmış Ali Paşa tarafından 1500'lü yıllarda yapıldığını söyleyen Almaz, "Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun yoğun gayreti ve katkısıyla Ali Paşa Konağı için Kültür Turizm İl Müdürlüğü projesini hazırlattı ve restorasyonunu başlatıyor. Projenin ihalesi bugün yapılacak." dedi.
Erzurum'daki tarihi yapıların teker teker gün yüzüne çıkartılacağını ifade eden Almaz, Ali Paşa Konağı'nın restore edildikten sonra kültürel hizmet amaçlı kullanılacağını ifade etti. Yapılacak olan hizmetin ticari olmamasına dikkat edileceğini belirten Almaz, "Ali Paşa Konağı bulunduğu konum itibariyle çok önemli bir yerde. Hemen önünde Ali Paşa Camii bulunuyor. Tarih kokan bir alan Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, ziyaretçi akınına uğrayacağına inanıyorum. Çünkü çok farklı bir havası var. Kendinizi adeta tarihin içinde hissediyorsunuz. Yapıya şuana kadar hiçbir müdahale yapılmamış. Yani aslı nasılsa, halen o şekilde. İnşallah gerekli çalışmaları yaptıktan sonra kültürel hizmet olarak, kütüphane veya farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
Ali Paşa Konağı'nın restore edileceğini duyan çevre sakinleri ise, alınan kararın çok yerinde bir karar olduğunu dile getirdiler.
Ali Paşa Mahallesi'nde gizli bir tarih yattığını dile getiren vatandaşlar, tarihi yapıların teker teker restore edilmesiyle Erzurum'un aslına döneceğini ifade ettiler. Restore kararında geç bile kaldığını vurgulayan vatandaşlar, "Ali Paşa Konağı'nı gören herkes, bu yapının harabe şeklinde durmasına anlam veremiyorlar. Ali Paşa Konağı yaklaşık 60-70 metreyi bulan büyük bir yapı. Sadece konak değil, ayrıca yanında han da bulunuyor. Bu anlamda çok güzel, Erzurum'un nadir eserlerinden bir tanesidir." ifadelerini kullandılar.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.