GÜNCEL Haber Girişi : 28 Eylül 2008 16:41

Alevi ve Sünniler Kadir Gecesini birlikte ihya etti

Alevi ve Sünniler Kadir Gecesini birlikte ihya etti

Dualarla kutlu gecenin manevî havasını doyasıya yaşayan cemaat, programın ardından ilçede yaşananların dünyaya örnek olmasını istedi. Bu durum en çok Fatsalıları memnun ediyor: "Hepimiz Müslüman'ız. Küskünlük, dargınlık olmadan dostça, kardeşçe yaşıyoruz. Bir arada saf tutmak bizi çok mutlu ediyor."

Cemevi ve Cami Yaptırma Derneği'nce iki yıl önce hizmete açılan Hz. Ali Camii ve Cemevi'nde aynı safı paylaşan Alevi-Sünni cemaat, diyaloğun en güzel örneğini sergiledi. İbadethanenin cami bölümünü dolduran vatandaşlar, tüm savaşların sona ermesi, barış ve huzurun sağlanması için Allah'a yalvardı. Kutlu gecenin manevi havasını doyasıya yaşayan çok sayıda Fatsalı, program sonrası birbirini tebrik etti. Müslümanlar arasında ayrılık olmadığını ifade eden Fatsa Oruç Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sezgin, "Düşmanlık edecek, birbirimizi hor görecek neyimiz var ki? Allah'ımız ve Peygamberimiz bir. İsimlerimiz bir, dostluklarımız bir. Her şeyimiz bir." dedi. İbadethaneyi insanları kucaklayarak açtıklarını anlatan Hz. Ali Camii ve Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kuş, siyasi bir amaç gözetmediklerini ifade etti. Birlik ve beraberlik adına ayrım yapmadıklarını belirten Kuş, şunları söyledi: "Hepimiz Müslüman'ız. Küskünlük, dargınlık olmadan dostça, kardeşçe yaşıyoruz. Bir arada saf tutmak bizi çok mutlu ediyor." İşadamı Ali Kayışoğlu ise ayrımın sözde yapıldığını öne sürdü. Kendisinin Alevi olduğunu dile getiren Kayışoğlu, "Dükkânıma Alevi'den çok Sünni gelir. İnsanlar birdir. Bu huzur ve arkadaşlığımızı dünyalara değişmeyiz." ifadelerini kullandı. İbadethanenin Alevi imamı Ali Rıza Güvenkaya da birlikte ihya edilen geceyi şu sözlerle anlattı: "İki farklı cemaatin birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik adına güzel bir örneği yaşandı. İnsanlar kalıcı dostluklar kurmuş. Bu da her iki toplumun kardeşçe bir arada yaşayabileceğinin en güzel kanıtı."

Yörelerinde Sünnilerle huzur içinde yaşadıklarını anlatan ev hanımı Fatma Kaya ise, "Cemevimizde cemimizi yapıp, camide namazımızı kılıyoruz. Bu birlik ve beraberliğin en güzel örneği. İnşallah seneye de aynı coşkuyu yaşarız." diye konuştu. Alevi arkadaşlarıyla Hz. Ali Camii'nde buluşmanın sevincini yaşayan öğrenci Hakan Coşkun da şu temennide bulundu: "Alevi arkadaşlarımızla aynı camide yan yana Kur'an-ı Kerim dinlemek çok güzel. Bu huzur ve barış ortamı herkese örnek olsun."

Zaman.com.tr