SAĞLIK Haber Girişi : 02 Mart 2009 01:56

Ahmet YILDIZ dan ?Erdemliler Yemini?

Ahmet YILDIZ dan ?Erdemliler Yemini?
Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, çalışma hayatında önemli bir boşluğu dolduracak bir kitap kaleme aldı.
Din görevlilerinin gözüyle sendika kavramına yeni bir açılım getirmesi beklenen kitapta, Peygamber efendimizin de yirmi yaşlarında içinde bulunduğu ve İslam tarihinde 'Erdemliler Yemini' olarak da bilinen hılf'ül fudul sendikalar için önemli bir referans gösteriliyor. İslam'da sendika var mı? sorusunun da ciddi anlamda karşılık bulduğu kitapta sendikal anlayışın içinde bazı kesimler tarafından bir birinin düşmanıymış gibi gösterilmeye çalışılan emek ve sermaye kavramları da kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.
Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız tarafından kaleme alınan 'hıl' fül fudul'dan günümüze Sivil Toplum ve Sendika' kitabında günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyan 'İslam'da sendika var mı?' sorusuna kapsamlı bir cevap aranıyor. Kitabın konusu kadar, yazarın başlığı ile özdeşleşen bir sendikacı olması kitaba ayrı bir önem katıyor. Düne kadar ön yargı ile bakılan ve sadece belirli bir kesime aitmiş gibi gösterilmeye çalışılan sendika kavramı, başta İslam dininin 'birlik ve beraberlik' mesajı olmak üzere Peygamber efendimizin hayatından örneklerle ve Anadolu'da önemli bir yeri olan Ahilik geleneği ışığında irdeleniyor. Sendika kavramı, ideolojik bir hareket anlayışından öte, hak arama, birlik-beraberlik ve aydınlar hareketi gibi anlamlar eşliğinde değerlendiriliyor. Aldığı referanslar ve yeni bir bakış açısı ile kaleme alınmasından dolayı kitabın, çalışma hayatında önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor. İslam'da sendika var mı? Kitabın yazarı Ahmet Yıldız, çeşitli platformlarda sürekli olarak karşılarına çıkan 'İslam'da sendika var mı?' sorusuna 'inancımızdan, tarihimizden ve kültürümüzden' referansları göstererek, bilimsel bir cevap vermek amacıyla kitabı kaleme aldığını söyledi. İslam'ın yasaklamadığı bir şeyin İslam'da bir şekilde karşılığının bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, sendika kavramına yönelik bugüne kadar çeşitli toplantılarda yaptığı konuşmalarının dinleyiciler tarafından sürekli istendiğini de belirterek, "şimdiye kadar notlarımı fotokopi yoluyla çoğaltarak dağıttım. Ancak bu isteğin artarak devam etmesi bu notların kitaplaştırılma ihtiyacını doğurdu" dedi. Kültürümüzde her ne kadar sendikal kavram yok denilse de sivil toplum bilincinin bulunduğunu söyleyen Yıldız, "her şeyden önce dinimizde birlik ve beraberlik emri vardır. Kur'an-ı Kerim'de bir ve beraber olun, ayrılığa düşmeyin mealinden ayetler vardır" dedi.
Ayrıca haklının hakkını alıncaya kadar haksızlıkla mücadele edilmesi gerektiği anlamına gelen ve Peygamber efendimizin de içinde yer aldığı Hil'ful Fudul (Erdemliler Yemini) örneğine vurgu yapan Yıldız, yine Anadolu'da mesleki yardımlaşma ve dayanışma anlamına gelen Ahilik geleneğinin sendikal hareket için önemli bir referans olduğunu söyledi. Bunun yanında iyilikleri artırmak ve kötülüklerle mücadele etmenin insanın yaratılışının ve varlık sebebinin ta kendisi olduğunu dile getiren Yıldız, kendilerinin de sendikaya hak arama mücadelesi olarak baktıklarını anlattı.