GÜNDEM Haber Girişi : 11 Kasım 2013 10:22

Adaylar için öneri dosyası

Adaylar için öneri dosyası

Mahalli idareler seçimleri öncesinde siyasi partiler de aday belirleme süreci yaşanırken, Atatürk Üniversitesi’nde görevli bir grup akademisyen, muhtemelen adaylar için önemli bir “öneri dosyası” hazırladı. 

Atatürk Üniversitesi’nde bir grup akademisyen, partilerin muhtemel adaylarına belediye başkanı seçilmeleri halinde “yol haritası” niteliğinde bir rapor düzenledi. Akademisyenler tarafından kentin başlıca sorunlarının kaleme alındığı raporda, imardan, ulaşıma, turizmden sağlık hizmetlerine kadar bir çok konuda öneriler sıralandı.

Raporun giriş bölümünde, “Zafere değil sefere çıkıyorsunuz” uyarısı da yapan akademisyenler, “Başarı birbirimizin üstüne basarak yükselmekle değil el ele vererek istişare ile gelir” dediler. 

İşte akademisyenlerce hazırlanan rapor ve adaylara yapılan öneriler…

Yerel seçimler yaklaşırken Erzurum un aday adaylarına hazır dosya olması mukabilinde takdim ediyor bütün aday adaylarına başarılar diliyoruz. Kazanan kim olursa olsun sonuçta Erzurum’un kazanması temennisiyle istifadenize sunuyoruz.

Zafere değil sefere çıkıyorsunuz. Büyük ve iddialı sözlerden uzak durunuz. Projeler ve vaatler Erzurum içindir. Başarı birbirimizin üstüne basarak yükselmekle değil el ele vererek istişare ile gelir. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Farklılıklarımız ve farklı fikirler orkestranın sazları gibidir. Onlardan bir ses çıkarmak orkestra şefi yani Şehremininin(belediye başkanının)işidir.

İŞTE O ÖNERİLER

3 Erzurum bir kış şehridir. Bütün planlar kış üzerine yapılmalıdır.

3  Isıtmalı yol ve kaldırımlar, yürüme platformları, kış bahçeleri, balkon ve bina saçakları, yalıtım uygulamaları standartlara bağlanmalıdır.

3 Modern mimari uygulamaları  sadece yeni yerleşim yerlerinde yani kentlerde ruhsatlandırılmalıdır.

3 Bütün ilk ve orta dereceli okullar elden geçirilerek devlet okulları, özel okul standardına ulaştırılmalı, oyun alanları ve spor aktivite imkanları halka açılarak daha yoğun kullanımı sağlanmalıdır.

3 Üniversitelerde açılacak fakültelere göre ulaşım hizmetleri ve barınma problemleri paralel çalışılarak çözülmeli. Kurulacak üniversite köyü ile öğrenci ve velilerine yönelik tarihi dokuya uygun uygulamalar ülkemiz diğer şehirlerine de model olacaktır.

3 Erzurum da açılacak yeni üniversitelerin yeri önceden belirlenmeli ve kuruluş sırasına göre tahsis edilmeli.  Şehrin tarihi sosyal gerçeklerine göre her kurum ve kuruluşun   eğitim hizmetleri bir bütünlük içinde sahiplenilerek plana dahil edilmelidir. 

3 Mevcut bütün orta ve yüksek öğretim yurtları, ihtiyaçları, sivil toplum kuruluşlarının tamamının katkısı ile ana eğitim sistemine ve gelecek eğitim perspektifine entegre edilmelidir. 

3 Eğitimde teknolojik imkânların etkisi ile rolleri değişen ebeveyn çocuk ve öğrenci öğretmen, ilişkilerine yönelik tarihi tecrübelerimiz ve dünyanın uygulamalarından faydalanılmalıdır.

3 Erzurum da yabancı dil eğitimi bakanlık, özel okullar ve  sivil toplum örgütleri ile beraber halledilmelidir.

ŞEKER FABRİKASI SATIN ALINMALI

3 Erzurum ağırlıklı tarım ve hayvancılık şehridir. Sanayiside bu noktadan güçlenecektir.

3 Erzurum Şeker satın alınmalı, Çok ortaklı organizasyonla ağırlıklı süt ve et üretimi 1040 köyden başlayarak geliştirilmelidir.

3 Bütün hayvan barınakları, Köyler, yeni çiftlikler ve kurulacak büyük işletmelere ait plan proje ve alt yapı Üniversite ile birlikte belirlenmelidir.

3 Üretim programı ve deseninde asıl hedefler e yoğunlaşılmalıdır.

3 Erzurum da baklagil üretimi(fasulye , mercimek ve nohut), Yem bitkileri(yonca, korunga, fiğ,  yulaf çayır bitkileri, mera ıslahı), Silajlık mısır yürütülecek hayvancılık üretim stratejisi(yerli ırklar), şehirdeki atıl altyapı ve mevcut markalar evlendirilmelidir. 

3 İster organize isterse serbest alanlarda kurulacak büyük çaplı yatırımlar alternatifli yerlerle cazip hale getirilmeli ve yatırımcıyı kaçıran trajikomik yer yok kepazeliklerine son verilmelidir.

SAĞLIK HİZMETLERİ

3 Sağlıkta Üniversiteler sağlık kampüsü ve özle hastanelerin imkanları bir havuzdan ortak yönetilmelidir. Çok pahalı olan sistemlerin kullanımı daha rasyonel olmalı Erzurum bir teknoloji mezarlığı olmamalı, hem eğitim hem uzman doktor hem de hasta ilişkileri ergonomik ve gerçekçi kılınmalıdır. 

3 Dışardan gelen hasta yakınlarına yönelik ücretsiz veya uygun konaklama imkânları oluşturularak daha fazla hastanın tedavisi için cazibe alanları oluşturulmalı hastalık sonrası takiple Sağlık şehri imajımız güçlendirilmelidir.

3 Yüksek rakıma dayalı avantajlı tedavi merkezleri ve sağlıklı beslenmede ki avantajları tıpkı yüksek irtifa antrenmanı gibi özellikler öne çıkartılmalıdır.

ULAŞIM ÖNERİLERİ

3 Erzurum da ulaşım ve park sorunu çarpık yapılaşmanın sonucudur. Yol, kapalı park, raylı sistem, toplu taşımanın farklı uygulamaları tali çözümdür.

3 Öncelikle Erzurum  iç içe sıkıştırılmış bilgisayar diliyle ‘zip’li dosya görüntüsünden kurtarılmalıdır.

3 Özetle mahalle ve sokaklar düşey çok katlı yapılardan hızla kapalı garaj dahil en fazla 3 kat uygulamasına geçmeli, bir birinin güneşini hava akımını kesen karmaşık yapılaşmaya son verilmelidir.

3 İki bina arasındaki boşluk her iki yapının yüksekliklerinin toplamından az olmamalıdır. 

Orkun ÇİZMELİ / Palandöken