ASAYİŞ Haber Girişi : 21 Aralık 2017 13:45

28 Şubat davasında 60 kişi için müebbet istendi

28 Şubat davasında 60 kişi için müebbet istendi
28 Şubat davasında 60 kişi için müebbet istendi
28 Şubat davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 60 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

28 Şubat darbesine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek ve engellemek" suçundan yargılandığı davanın 93. celsesi görüldü. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaya sanıklar, taraf avukatları ve o dönemde mağdur olan çok sayıda vatandaş katıldı.

60 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi

Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından söz hakkı verilen duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, yapılan soruşturma ve toplanan delillere göre dönemin Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanının bilgisi dahilinde dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile Genelkurmay karargahı ve bağlı birliklerinde görevli general ve amirallerden oluşan sanıkların fikir ve eylem birliği içinde TSK içinde ancak hiyerarşik yapı dışında oluşturdukları Batı Çalışma Grubu'nda görevli bulunan suç tarihinde muvazzaf askeri personel ile Batı Çalışma Grubu temel belgelerinden yola çıkarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir ve şiddet yoluyla devirme suçuna iştirak ettikleri ve bu sanıklarla birlikte YÖK personeli sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiklerinin anlaşıldığını kaydetti. Savcı, sanıklar İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, Yıldırım Türker, Çetin Saner, Kamuran Orhon, Vural Avar, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, İdris Koralp, Fevzi Türkeri, Çetin Dizdar, Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcioğlu, İsrafil Aydın, Cevat Temel Özkaynak, Ayhan Cansevgisi, Orhan Yöney, Ersin Yılmaz, Köksal Karabay, Hüsnü Dağ, Oğuz Kalelioğlu, İsmail Ruhsar Sürmer, Şevket Turan, Metin Yaşar Yükselen, Şükrü Sarıışık, Refik Zeytinci, Yücel Özsır, Altaç Atılan, Aydan Erol, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Ruşen Bozkurt, Ünal Akbulut, Sezai Kürşat Ökte, Cengiz Çetinkaya, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Erkan Yaykır, Mehmet Aygüner, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin, İzzettin İyigün, Halil Kemal Gürüz, Sedat Arıtürk ve Erdoğan Öznal'ın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Sanıklar Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç'ın vefat etmesinden dolayı haklarında açılan davanın düşürülmesini talep eden savcı, 39 sanığın ise beraatine karar verilmesini istedi.

Savcı mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlaması için süre verdi. Mahkeme, duruşmayı 8-9-10 Ocak 2018 tarihlerinde görülmek üzere erteledi. (iha)

Etiketler : 28şubat
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.