GÜNDEM Haber Girişi : 27 Nisan 2015 08:53

21 milyar liralık dev yatırım

21 milyar liralık dev yatırım
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı (2014-2018) kapsamında bölgeye 21 milyar 16 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor.
DAP Eylem Planı tanıtım toplantısı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla Erzurum'da gerçekleştirildi. 
Bakan Yılmaz, "Plan dönemi sonunda DAP bölgesinde yer alan illerimizin yaşam standardını ülke ortalamasına yakınlaştıracak, fiziki ve sosyal dezavantajlarını önemli ölçüde bertaraf etmiş olacağız" dedi. 
Atatürk Üniversitesi Oditoryum Salonu'nda yapılan DAP Eylem Planı tanıtım toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bölge illerin valileri, belediye başkanları, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, milletvekili adayları ve STK temsilcileri katıldı. 
DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, milletvekili adayları ve STK temsilcileri katıldı. DAP Eylem Planı'nı açıklayan Bakan Yılmaz, "Bugün, yeni bölgesel kalkınma politikamızın uygulama araçlarından birisini daha kamuoyuyla paylaşarak uygulamaya koyuyoruz. Bölgesel gelişmeye dair ulusal vizyonumuz sosyo-ekonomik ve mekânsal olarak bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeleriyle daha dengeli ve topyekûn kalkınmış bir Türkiye'dir. Yeni bölgesel gelişme politikamız gelişmişlik farklarının azaltılması hedefini muhafaza ediyor. Bunun yanında her bir bölgemizin rekabet gücünü ayrı ayrı artırmayı da benimsiyor. 2023 hedeflerine yürürken kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla tüm bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmek temel politikalarımızdan birisidir. Yeni bölgesel gelişme anlayışımızın temelinde bölgelerimizi ve coğrafyamızı bir yük olarak değil, zenginlik ve önemli birer değer olarak görmek vardır. Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecimize ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu amaçla, bölgelerimizin sahip oldukları olanakları ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştiriyoruz. İnsan odaklı ve bütüncül programlar ile yol haritamızı oluşturuyoruz" dedi.
Hükümetin bölgesel politikaların merkezi ve yerel birimlerin koordinasyonu ile oluşturulması ve uygulanabilmesi için yeni kurumsal yapıların ve araçların devreye sokulması gerekliliğini gördüğünü anlatan Bakan Yılmaz, "Bölge kalkınma idarelerimiz ve kalkınma ajanslarımız bu alandaki yeni kurumsal yapılarımızdır. Özellikle 2008 yılında hazırlanan GAP Eylem Planı vasıtasıyla o bölgemizin sosyo-ekonomik gelişmesinde gözle görülür iyileşmeler sağladık. Bu tecrübeden yararlanarak 2011 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdarelerini kurduk. Bu idarelerimiz, kurumsal gelişmelerinin yanı sıra eylem planı hazırlıkları, yerel ve kırsal kalkınmaya destek, muhtelif inceleme araştırma ve işbirliği ağları oluşturmaya yönelik faaliyetler yürütmüşlerdir. DAP Bölge Kalkınma İdaremiz; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Kars, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli, Van illerinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla kurulmuştur. İdaremiz, 2012 yılında temel kurumsallaşmasını tamamlamış ve eylem planı hazırlıklarına başlamıştır. 46 personel ile faaliyet göstermekte olan DAP İdaresi'nin 2015 yılı bütçesi 87,3 milyon TL'dir. Hazırlığı bölge kalkınma idaremizce koordine edilen eylem planı bir ilktir. Plan değil eylem planıdır. Titiz ve kapsamlı bir çalışmanın ürünüdür. Bu eylem planı; ihtiyaç ve potansiyeller temelinde oluşturulan stratejiler çerçevesinde, projelerin ve faaliyetlerin bütünlük ve tutarlılıkla yürütülmesi için ortaya konulmuştur"diye konuştu.

İŞTE DETAYLAR
Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan DAP Eylem Planı (2014-2018) ile bölgenin mevcut sorunlarının çözülmesi, illerde altyapı sorunlarının giderilerek daha modern ve yaşanabilir kentler oluşturulması ve bölgede ekonomik kalkınmanın, sosyal gelişmenin hızlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, 2008 yılında 863 milyon lira olan DAP Bölgesi kamu yatırımları 2014'te 4 kat artışla 3,2 milyar liraya yükseltildi. Bölgeye 2014-2018 döneminde yapılması planlanan yatırımların tutarı da 21 milyar 16 milyon lira olarak öngörüldü.
Yatırımların 10 milyar 381 milyon lirasının altyapı, kentleşme ve çevre koruma alanında gerçekleştirilmesi planlandı. Beşeri-sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi için 6 milyar 653 milyon lira, gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması için 3 milyar 454 milyon lira, sanayi ve hizmetler sektörünün güçlendirilmesi için 502 milyon lira, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi için ise 26 milyon lira yatırım öngörüldü.

DAP İLE 1 MİLYON HEKTAR ARAZİ 
TOPLULAŞTIRILACAK

DAP Eylem Planı kapsamında gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması başlıca hedefler arasında yer alırken, bu doğrultuda sulanan tarım arazisi varlığının artırılması için altyapı yatırımlarının hızlandırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması planlandı.
Eylem Planı dönemi sonuna kadar, bölgede yaklaşık 1 milyon hektar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanacak.
Plan kapsamında Havza Bazlı Meyvecilik Master Planı ve DAP Bölgesi Hayvancılık Yatırım Havzaları Master Planı hayata geçirilecek. Belli sayıda büyükbaş anaç hayvana sahip olan işletmelere damızlık boğa ve damızlık koç/teke dağıtımı için yüzde 80, ahır ve ağılların onarım veya yeniden yapımı için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

BÖLGE SANAYİSİ 
DAP İLE ŞAHLANACAK

DAP Eylem Planı ile bu bölgedeki sanayi ve hizmetler sektörlerinin güçlendirilmesi de öncelikler arasında yer alacak. Bu kapsamda, bölgede yapımı devam eden OSB'ler biran önce tamamlanacak. Girişimciliği teşvik etmek amacıyla yeni işletme geliştirme merkezleri oluşturulacak. Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikte ara eleman yetiştirmek üzere, sürekli eğitim merkezlerinin kurulması desteklenecek.
Ayrıca, bölgede arama ve sondaj faaliyetleri hızlandırılacak, bölgesel düzeyde maden haritaları güncellenecek, ekonomik potansiyeli yüksek madenler belirlenerek yatırımcıya sunulacak.
Esendere, Dilucu, Kapıköy sınır kapıları modernize edilecek, Irak ticaret potansiyelinin ekonomiye daha fazla katkıda bulunması amacıyla Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının fiili olarak faaliyete geçirilebilmesi için fiziki altyapıları tesis edilecek.
Başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek, bu kapsamda öncelikli olarak Doğubayazıt'ta İran ile yerli sanayicilerin kullanımına yönelik özel destekli ortak organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmalar gerçekleştirilecek.
Doğu Anadolu Bölgesinde serbest bölge kurulmasının ekonomiye katkısının araştırılacağı fizibilite çalışmaları yapılacak.

DAP BÖLGESİNE BÜYÜK TEŞVİK

Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümü noktasında bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye destek sağlanacak.
Özel sektör yatırımları açısından bölgenin daha cazip kılınmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.
Bölgenin kış turizm potansiyelinden azami ölçüde faydalanabilmek amacıyla "Kış Turizmi Strateji Belgesi" hazırlanacak. Bölgenin kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek öncelikli alanlar belirlenecek, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek.
2011 Universiade Kış Oyunları için Erzurum'da oluşturulan kayak tesislerinin daha etkin kullanılması için özel sektör işletmeciliğine açılması yönünde çalışma yapılacak.
Bölgenin karayolu, demiryolu ve havayolu ulaştırma ağları güçlendirilecek. Güneş enerjisi ve biyogaz başta olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirmeye yönelik fizibilite çalışmaları sürdürülecek.
Etiketler : dap
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.